Wat is een gobo?

Gobo is een afkorting en daardoor een universeel woord. Gobo staat voor Go Black Out. Een gobo is een metalen of glazen dia die wordt geprojecteerd in de ruimte. Gobo’s worden gebruikt in de theater- en filmbelichting. Gobo’s worden in de kast van een theater schijnwerper geplaatst om de lichtbundel zodanig te vervormen (afsnijden) dat er een voorstelling geprojecteerd wordt. Gobos worden ook gebruikt bij de stedelijke promotie tour ‘by light’. Door bekende gebouwen te projecteren proberen steden zich te promoten via gobos. Ajax heeft bekendheid verworven aan gobo voorstellingen door voor hun gala voorstelling tijdens hun Europese Tour een licht show met behulp van gobo te organiseren. Gobo kan worden gezien als een veilige en moderne vorm van vuurwerk!

Welke verschillende soorten gobos zijn er?

Er zijn grofweg drie verschillende soorten gobo’s:

  • Standaardgobo’s:

Gobo’s met een exacte afbeelding, bijvoorbeeld een raam, een wolk of een bliksemschicht.

  • Break-up gobo’s:

Gobo’s met een willekeurig patroon van eenvoudige afbeeldingen, bijvoorbeeld sterren, cirkels, bladeren of strepen.

  • Custom-made gobo’s:

Gobo’s die precies voor een productie op maat zijn gemaakt. Het is vrij prijzig om deze gobo’s te laten maken, omdat hiervoor voor iedere gobo een nieuwe stans gemaakt moet worden. Een mooi voorbeeld van ee op maat gemaakte gobo is een glazen gobo.

Glazen gobo’s zijn gemaakt van hoogwaardig glas dat tegen temperaturen tot 450°C bestand is. De voordelen zijn dat men volledig vrij is in het ontwerp. Er zijn geen verbindingsstukjes nodig, zoals bij een letter O. Glazen gobos hebben meerdere voordelen maar ook een groot nadeel! Glazen gobo’s hebben een veel hogere resolutie dan metalen gobo’s en ze trekken niet krom. Een ander voordeel is dat er foto’s mee geprojecteerd kunnen worden. Een nadeel is dat glas breekbaar is.

Is het mogelijk gobos zelf te maken?

Gobo’s kunnen ook zelf gemaakt worden. Een goed materiaal hiervoor is offset-plaat of een dikkere aluminium plaat. Door de gewenste afbeelding uit te snijden, te zagen of te etsen kan een redelijk mooie en goed betaalbare gobo worden gemaakt. Het is natuurlijk ook mogelijk een bedrijf in te schakelen voor het maken van een op maat gemaakte gobo.