waarom kerstboom in december

Waarom een kerstboom niet mag ontbreken in december

De kerstmuziek staat aan, heerlijke geuren komen uit de koken en samen met het gezin hang je de kerstlichtjes in de boom. Jaar na jaar doen we dit. Maar heb je enig idee waarom we elk jaar een dennenboom versieren en waarom we een Fairybell kerstboom in de tuin aan de vlaggenmast hangen? Natuurlijk ziet het er prachtig en gezellig uit. Maar waar komt deze leuke traditie van kerstbomen vandaan?

De kerstboom en Christus

Groene bomen naar binnen brengen was voor duizenden jaren een traditie van zowel Heidenen als Christenen. Dit werd gedaan om de winterfeesten te vieren. Niet alleen bomen werden naar binnen gebracht, maar ook takken werden gebruikt als versiering. Daarnaast hadden de Romeinen ook hun traditie van de tempels versieren met sparrenbomen. Bomen werden dus al jaren door verschillende groepen mensen gebruikt om hun winterse feesten te vieren.

Degenen echter die de kersttraditie zoals we die nu kennen, zijn gestart, zijn de Duitsers. In Duitsland gingen Christenen de bomen versieren die ze in huis hadden gehaald. Dit deden ze vooral met eetbare versieringen en in goud bedekte appels. In 2004 noemde paus John Paul de kerstboom een symbool van Christus. Dit gaf de kerstboom een extra verbinding met het Christendom.

De eerste kerstbomen

Wat zagen de mensen vroeger nu eigenlijk in deze groenblijvende bomen? Al lang voor het begin van het Christelijk geloof, hadden planten en bomen een speciale betekenis voor veel mensen. Vooral tijdens de koude wintermaanden. Net zoals we in moderne tijden onze huizen versieren, deden mensen dit vroeger ook. Zij deden dit vooral omdat ze geloofden dat de versieringen heksen, kwade geesten en ziekten weg zouden houden. Er werd dan bijvoorbeeld een tak van een groenblijvende boom boven de deuren gehangen.

De moderne kerstboom in december

De moderne kerstboom heeft veel overeenkomsten met de eerste versierde kerstbomen, maar heeft door de veranderingen in onder andere versieringen een heel andere uitstraling gekregen. We decoreren de kerstboom niet alleen met de klassieke rode en groene kerstkleuren maar met alle kleuren van de regenboog. Daarnaast zijn er kerstbomen ontstaan voor in de vlaggenmast, zoals de Fairybell van Dekker Vlaggen en kopen mensen plastic kunstbomen die na het feestseizoen kunnen worden opgeborgen op zolder.

Weet jij al hoe jouw kerstboom er dit jaar uit gaat zien? Of kies je na het lezen van deze blog voor een klassieke echte dennentak boven de deuren?