Noppenschuim, het meest effectief

Je ziet het terugkomen in steeds meer ruimtes en studio’s, noppenschuim. Je herkent het aan het bijzondere uiterlijk, want het lijken net grote eierdozen van schuim. Het wordt regelmatig gebruikt als isolatie met twee verschillende doeleinden. De ene is om het beste geluid te behouden en de andere is juist om het geluid tegen te houden. Hoe zit dit dan precies? 

Geluid behouden

Het eerste argument om noppenschuim te installeren in een ruimte is voor het behouden van het geluid. Hiermee bedoelen we niet alleen het geluid zelf, maar ook de kwaliteit van het geluid. Wanneer het schuim opgehangen wordt in een ruimte, zal dit bepaalde geluidsgolven tegen houden. Hierdoor ervaar je geen ongewenste echo of vervelende galm. Dit heeft vooral voordelen in een muziekstudio. Op het moment van de opname, klinkt het geluid helder en zuiver, waardoor de opname kwalitatief sterk is. Daarnaast zorgt isolerend schuim er ook voor dat de speakers minder akoestische trillingen maken. Ook dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van jouw opname verbetert. Naast muziekstudio’s, wordt schuim ook vaak gebruikt in grote zalen en vergaderruimtes. Wanneer er veel mensen tegelijk praten in een grote ruimte, kan hier echo of galm ontstaan. Door het behangen van de muren en/of het plafond met noppenschuim, zullen deze echo of galm niet tot nauwelijks aanwezig zijn.

Geluid tegen houden

Naast het verbeteren van de kwaliteit van het geluid in de ruimte zelf, is er nog een reden om noppenschuim te installeren in een ruimte. Bij deze reden kijken we vooral naar mensen buiten de ruimte. Isolerend schuim zorgt er namelijk niet alleen voor dat het de kwaliteit van het geluid verbeterd, het schuim houdt ook nog eens geluidsgolven tegen. Doordat dit geluid wordt tegengehouden, zal het geluid de ruimte niet tot nauwelijks verlaten. Mensen in de omgeving zullen dus geen geluidsoverlast ervaren. Op deze manier hebben buren geen last van jou wanneer jij heerlijk muziek aan het maken bent of wanneer je heerlijk vals aan het meezingen bent met jouw favoriete liedje.

Akoestisch noppenschuim

Naast het ‘standaard’ schuim is er ook nog een alternatief, namelijk akoestisch noppenschuim. Dit akoestische schuim is speciaal gemaakt voor ruimtes waarin veel akoestiek voorkomt, zoals een studio, oefenruimte of thuisbioscoop. Tijdens de productie van dit akoestische schuim is er extra goed gekeken naar de opening van de cellen in het schuim. Bij te weinig open cellen wordt het geluid gereflecteerd en bij te veel open cellen wordt het geluid geabsorbeerd. Dit akoestische schuim heeft de perfecte openheid voor de cellen, waardoor de akoestiek in de ruimte voorzien is van de beste kwaliteit. Het grote voordeel daarnaast is dat akoestisch schuim gemonteerd kan worden op wanden en plafonds, zodat de ruimte perfect geïsoleerd is voor geluid. De kwaliteit van het geluid in de ruimte zelf is met perfecte akoestiek en zonder vervelende galm of echo, terwijl het geluid voor mensen buiten de ruimte wordt gedempt zodat er geen geluidhinder kan ontstaan. 

Het gebruik van noppenschuim heeft dus zowel voordelen voor de mensen die zich in de ruimte zelf bevinden, als voor de mensen buiten de desbetreffende ruimte. Kijk voor meer informatie maar eens op Bigblock.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *