Studio

Hoe richt je een studio in?

Muziek is een passie. Muziek is een levensstijl. Natuurlijk wil je daar als geboren liefhebber helemaal voor gaan. Er is echter een struikelblok: de buren. Deze wil je natuurlijk ook graag te vriend houden. Daarom doe je er goed aan om in jouw woning een eigen studio te bouwen. Maar hoe pak je dat precies aan? Waar moet je rekening mee houden? In deze blog geven de vakmannen van Spirototaal je een aantal tips.

1. De ventilatie

Laten we beginnen met een onderdeel dat vaak vergeten wordt: de ventilatie. De meeste muzikanten hebben de neiging om hun studio compleet te isoleren. Logisch, want hiermee zorg je ervoor dat er maar een minimum aan geluid ontsnapt. Het is echter ook belangrijk dat er voldoende frisse lucht naar binnen komt. Voor jouw gezondheid. Voor de apparatuur. Neem daarom een ventilatiesysteem in jouw bouwplannen mee. Spirobuis. Ventilator. Het hele pakket.

2. De isolatie

In de vorige alinea hebben we het al kort besproken. Om geluiden zo min mogelijk met de buitenwereld te delen, moet je een studio goed isoleren. Hierbij hebben we het niet alleen over de muren, maar ook over de vloer. Dit onderdeel is namelijk een notoire verspreider van geluid. Voor de isolatie van wanden wordt vaak polyurethaan gebruikt. Dit materiaal wordt aan de binnenkant van de muur aangebracht. Deuren moeten daarbij worden voorzien van rubberen afdichtstrips. Qua vloer kun je kiezen voor tapijt of vloerbedekking.

3. De ramen

Een beetje zonlicht. Dat kan de sfeer van een studio op positieve wijze versterken. Het brengt echter wel risico’s met zich mee. Kies je een verkeerd raam uit? Dan kan hierdoor veel geluid wegsijpelen naar de buitenwereld. Gelukkig is daar een oplossing voor. Wil je blijven genieten van het prachtige zonlicht? Kies dan voor dubbele beglazing. Let wel: dat is wat anders dan dubbelglas!

Een eigen studio. Dat is de droom van iedere muzikant. Of je nu dagelijks drumt, zingt of tracks samenstelt: je wilt niet dat jouw buren er last van hebben. Het bouwen van een studio is hierbij de meest ideale oplossing. Houd bij het opstellen van een plan altijd rekening met de volgende aspecten: ventilatie, isolatie en ramen. Zo kunnen jij en jouw buurtgenoten altijd door een deur. Dat is wel zo fijn.