Starten met het bespelen van een instrument is altijd leuk. Het kiezen van een instrument is alleen niet altijd heel gemakkelijk. Er is namelijk ontzettend veel keus. Welk instrument moet je dan kiezen? En welk instrument past eigenlijk het beste bij je?

Dat laatste is afhankelijk van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan je muzikale voorkeur, de kosten van het instrument en waar en wanneer je wilt kunnen spelen. Ook niet geheel onbelangrijk: je aanleg. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten om aan te denken bij het kiezen van een instrument.

Affiniteit
Om te bepalen welk instrument het beste bij je past, is het belangrijk om te kijken naar je affiniteit. Het is goed om voor jezelf duidelijk in kaart te brengen welk instrument je ook echt leuk vindt om te bespelen. Wellicht ben je wel helemaal in de ban van een saxofoon, maar vindt je het spelen hierop wel niet zo leuk. Wanneer je voor jezelf bepaalt of je het liefste een slaginstrument, blaasinstrument of toetsinstrument speelt kom je al een heel eind verder. 

Aanleg 
Als je een bepaald instrument erg leuk vindt, betekent dat niet dat dit ook het meest geschikte instrument is voor jou. Heb je bijvoorbeeld last van kortademigheid? Dan kun je een blaasinstrument beter links laten liggen. Hoe leuk je dat instrument ook vindt. Daarnaast is het bij erg kleine handen of korte vingers wellicht niet de meest verstandige keuze om een gitaar te gaan bespelen. 

Kosten
Ook de kosten zijn niet geheel onbelangrijk. Instrumenten kunnen onderling namelijk heel erg verschillen in prijs. Oriënteer je daarom van te voren goed ook goed op wat je maximale budget is voor het kopen van een instrument. Een drumstel is bijvoorbeeld een heel stuk duurder dan een gitaar of een fluit. Ook zijn er veel instrumenten prima tweedehands te verkrijgen tegen een veel leukere prijs. Kijk bijvoorbeeld eens bij Emile van Leenen voor prachtige tweedehands piano’s of vleugels! Piano kopen? Dat doe je bij Emile van Leenen!

Plaats en tijd
Een andere overweging die je moet maken is waar en wanneer je wilt spelen. Wil je alleen thuis spelen? Dan is in principe ieder instrument geschikt. Wanneer je hem ook makkelijk mee wilt kunnen nemen, wordt het een ander verhaal. Een drumstel of piano kun je namelijk alleen spelen in de ruimte waar deze staat terwijl je een fluit overal mee naartoe neemt. 

Om uiteindelijk de juiste keuze te maken, is het ook belangrijk om gewoon te gaan proberen. Uiteindelijk kom je er dan vanzelf achter.