festival

Bezoek jij wel eens een festival?

Nederland verandert langzaam maar zeker in een echt festival land! Bezoek jij wel eens een festival, klein of groot? En wat maakt een festival nou precies zo leuk, zo leuk dat miljoenen mensen er jaarlijks een bezoekje aan brengen?

De cijfers

Het zijn nogal indrukwekkende cijfers. In 2019 worden er in Nederland in totaal 1115 festivals georganiseerd. 1115… dat zijn er dus ruim drie per dag, en dat iedere dag van het jaar. Al deze festivals samen trekken ruim 19,5 miljoen bezoekers. Een stijgende trend, en dat terwijl het aantal festivals de afgelopen jaren een klein beetje afnam.

Natuurlijk vinden er niet iedere dag drie festivals plaats: zeker in de winter is de animo om een festival te organiseren en te bezoeken een stuk kleiner dan in de zomer. De absolute piekmaanden zijn mei, juni en augustus, maar ook in april en september komt het aantal festivals per maand nog boven de 100 uit. In december en februari zijn het er minder dan twintig, dit zijn de minst populaire maanden voor een festival.


De meeste festivals vinden plaats in de Randstad, met Noord-Holland en Zuid-Holland als koploper. Noord-Brabant en Gelderland lijken echter bezig met een kleine inhaalslag, ook hier vinden steeds meer festivals plaats.

Bezoek je graag een festival? Dan kun je het best in Amsterdam gaan wonen, hier vinden er jaarlijks ruimschoots meer dan 100 plaats. Sowieso zijn alle steden in de ‘festival top 10’ grote steden. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om muziekfestivals, gevolgd door theater, beeldende kunst, literair, dans en overig.

Zo veel?

Wist je dat er zo ontzettend veel festivals plaatsvinden in ons land? Vast niet. De meeste mensen kennen vooral de hele bekende festivals als Pinkpop en Lowlands, maar vergeet niet dat in heel veel steden kleinschalige festivals plaatsvinden in de zomer. Het gemiddelde aantal bezoekers over alle festivals ligt tussen de 1000 en 5000, het zijn dus niet allemaal mega-evenementen.

Een festival organiseren, of het nu groot of klein is, is altijd een flinke klus. Er moeten vergunningen geregeld worden, artiesten uiteraard, maar er zijn nog veel meer praktische zaken die afgevinkt moeten worden. Geven we alle bezoekers polsbandjes of niet? En het afrekenen van consumpties, kan dat met contant geld of kiezen we voor consumptiebonnen? Zeker de wat kleinere festivals worden vaak voor een groot deel gerund door vrijwilligers, voor wie het niet alleen hard werken maar vaak ook het hoogtepunt van het jaar is. Net als voor de bezoekers, uiteraard!